Ekolucky – nowe przedszkole z ważną misją

Co roku rodzice maluszków stają przed ważnym wyborem, jakim jest wybór przedszkola. I nie jest to łatwa decyzja, ponieważ musimy wybrać, komu powierzymy w opiekę nasze pociechy na kilka godzin dziennie. Dziś chcemy zaprezentować innowacyjną ofertę edukacyjną i pierwsze przedszkole ekologiczno-językowe w Zielonej Górze. Poznajcie Ekolucky „oczami i sercem” Pani Urszuli Przegalińskiej – Kubik, Prezeski Fundacji Ekoenergetyki oraz Wiceprezeski ds. Personalnych w Spółce Ekonergetyka-Polska.

Co było powodem powołania Przedszkola Ekolucky w ramach Fundacji Ekoenergetyki?

Powołana w ubiegłym roku Fundacja Ekoenergetyki w centrum swoich działań stawia bezpieczeństwo, zdrowie i edukację najmłodszych. Bardzo ważne jest dla nas realizowanie przedsięwzięć, które będą wspomagać społeczność lokalną w opiece i rozwoju dzieci oraz młodzieży. Ekolucky to nasze „najmłodsze dziecko”, które urzeczywistnia ideę fundacji i jej cele, które będzie systemowo realizować w swoim programie.

Ekoenergetyka-Polska S.A. to firma, która od samego początku chciała być pracodawcą prorodzinnym. Bardzo ważne jest dla nas stwarzanie optymalnych warunków naszym Pracownikom, by mogli w naturalny sposób łączyć obowiązki zawodowe z życiem rodzinnym. Przykładem tych działań jest jeden z naszych programów wellbeingowych: „Wspieramy ważne momenty w Twoim życiu”. W ramach, którego każdy Pracownik naszej firmy otrzymuje bonus finansowy w ważnych prywatnych momentach życiowych: np. zmieniając stan cywilny lub gdy zostaje rodzicem. Mamy młodą kadrę, zdecydowana większość naszych Pracowników to ludzie „przed 40-tką”. Uznajemy za naturalne, że prywatnie jest to istotny moment: zakładania i powiększania swojej rodziny. Cieszy nas każde takie wydarzenie, dlatego składając gratulacje przekazujemy dodatek finansowy na nową drogę życia.

Wraz z rozwojem firmy, rozwijamy również możliwości wsparcia naszej Kadry. Idea przedszkola blisko miejsca pracy jest ponadczasowa. Większość z nas jest lub będzie kiedyś rodzicami i będzie musiało mierzyć się z dylematami wyboru najlepszego miejsca dla swojej pociechy.  My chcemy proponować rozwiązania szyte na miarę. Dać Pracownikom, a jednocześnie młodym Rodzicom wspaniałe, bezpieczne i nowoczesne miejsce, które widać z okien biura. Zdjąć z rodzicielskich barków troskę o codzienną logistykę: czy popołudniowe korki pozwolą mi odebrać dziecko z placówki, co kiedy okażę się, że dziecko ma gorączkę i trzeba szybko po nie przyjechać  – chcemy, aby rodzice naszych Przedszkolaków nie musieli się martwić o work-live balance i cieszyli się z innowacyjnej oferty edukacyjnej, jaką stworzyliśmy dla ich pociech.

Co w Ekolucky jest wyjątkowego i istotnego dla rozwoju dzieci? Co przemawia za wyborem tego przeszkolą na tle tak zróżnicowanej oferty edukacyjnej na lokalnym rynku?

Jako dorośli musimy pamiętać, że fakt pójścia dziecka do przedszkola jest pierwszym przełomowym momentem w jego życiu.  My chcemy ten wybór rodzicom ułatwić. Filary, na których opierać się będzie edukacja w Ekolucky to ekologia i nauka języków – dwa wielkie trendy, które zyskują na popularności. Ochrona środowiska, szacunek dla natury i ekologia to nie jest już tylko nasz wybór – to nasz obowiązek wobec przyszłych pokoleń. Misją Ekolucky jest wychowywać odpowiedzialnych, empatycznych mieszkańców naszej planety, którzy będą świadomie korzystać z jej zasobów. Nasz autorski program edukacji ekologicznej to nie tylko nauka segregacji odpadów, czy oszczędzania wody i prądu. Chcemy kształtować dobre proekologiczne postawy, które będą procentować w dalszym etapie rozwoju maluszków. Edukację ekologiczną traktujemy bardzo szeroko. Jednym z jej elementów jest także zdrowie – wartość bezcenna każdego człowieka. Nauczymy dzieci jak o nie dbać, ale i działać prewencyjnie – zapobiegać zamiast leczyć.

Co istotne wszystkie te działania będziemy realizować poprzez zabawę. Eko-zabawy pomogą dzieciom dostrzec, że jesteśmy ważną częścią ekosystemu i mamy duży wpływ na to jak wygląda nasze środowisko. Gary Snyder powiedział, że „Natura nie jest miejscem do odwiedzenia. To jest nasz dom”, a my chcemy nauczyć najmłodszych jak o ten dom dbać, aby mieszkało nam się w nim dobrze i długo.

W ofercie duży nacisk kładą Państwo na rozwój kompetencji językowych – dlaczego jest to tak ważne?

Tak, drugi bardzo ważny obszar rozwoju maluchów, który będziemy traktować priorytetowo, to nauka języków obcych. Dzieci niezwykle szybko uczą się nowych kodów językowych. Ich umysł jest jak gąbka – chłonie języki w sposób naturalny, niemal bezwiednie naśladując sposób komunikacji dorosłych. Chcemy odtworzyć ten proces w nauce języka angielskiego. To nawet nie będzie klasyczna nauka. Nauczyciele będą zwracać się do dzieci w języku angielskim podczas zwykłych codziennych czynności, przez co nasi mali odkrywcy przyswoją go szybko i niemal przy okazji.

Dwujęzyczność to ogromna przewaga w dorosłym życiu, a badania pokazują, że czym szybciej będziemy stymulować dzieci językiem obcym, tym większa szansa na ich biegłość w tym język w przyszłości. Możliwość swobodnego podróżowania, nauki i pracy w dowolnym miejscu na świecie, otwartość na inne kultury i szerokie horyzonty to tylko niektóre z zalet dobrej znajomości języków obcych. Zależy nam, aby jak najlepiej przygotować nasze Przedszkolaki na wyzwania życia dorosłego jako obywateli Polski i Europy.

Stąd taka nazwa: Ekolucky?

W nazwie Przedszkola zaszyliśmy te dwie – unikalne wartości jakie przyświecają nam w wychowaniu najmłodszych. „Eko” to oczywiste odniesienie do działań ekologicznych – tu nie ma zaskoczenia. „Lucky?” czyli szczęśliwy, użyte w języku angielskim, podkreśla dwujęzyczny profil naszej placówki. Czemu akurat to słowo? Nasza misja jest bardzo prosta: szczęśliwe dziecko = szczęśliwy rodzic, a trzeba zaznaczyć, że szczęście definiujemy w wielu obszarach. Dla naszych najmłodszych będzie to możliwość nieskrępowanej twórczej zabawy. Dla rodziców to świadomość, że ich dziecko rozwija się w przyjaznym, bezpiecznym i kreatywnym środowisku, które znajduje się w sąsiedztwie miejsca pracy mamy lub taty. Dla nas to radość z tworzenia wyjątkowego projektu, w który wkładamy nasze serce i mnóstwo dobrej energii.

Jakie zajęcia, wpływające na holistyczny rozwój dzieci, zaplanowali Państwo w programie nauczania?

Ekolucky to oczywiście nie tylko ekologia i języki. W naszym programie znajduje się szeroka gama innych zajęć, które rozwiną dziecięcą wyobraźnie, pozwolą eksplorować otaczający je świat, nauczą odpowiedzialności i pewności siebie. Zadbaliśmy o to, aby każdy rodzic znalazł dla swojego dziecka coś wyjątkowego. Tak naprawdę trzecim filarem Ekolucky możemy nazwać nowe technologie. W Ekolucky wierzymy, że innowacje zaczynają się od ciekawości świata, dlatego rozwój tych kompetencji wpisany jest w nasz program nauczania na stałe! Dzięki dostosowaniu formy i rodzaju zajęć do wieku dzieci,  staną się one na chwilę małymi inżynierami, naukowcami  czy odkrywcami. Ufamy, że zaszczepi to w nich pragnienie odkrywania świata i poszukiwania kreatywnych rozwiązań dla spotykanych problemów. Na uwagę zasługują zajęcia z programowania, które wyposażą najmłodszych w umiejętności logicznego myślenia oraz rozwiną kompetencje przyszłości – wstęp do programowania. Proszę się jednak nie bać – dzieci nie będą siedziały z nosem w ekranach. Wykorzystamy takie pomoce dydaktyczne jak maty edukacyjne, specjalne roboty czy nowatorską metodę – Lego Education. Maluchy będą miały także okazję wcielać się w rolę młodych inżynierów budownictwa – tworząc pomysłowe konstrukcje poznają podstawowe prawa fizyki i matematyki. Dzieci dowiedzą się jak mądrze, krytycznie i bezpiecznie korzystać z nowych technologii.

Nauki ścisłe będą także królować podczas eksperymentów i doświadczeń chemicznych. Dzięki tym zajęciom nasi mali badacze zrozumieją zjawiska, które zachodzą w ich otoczeniu i będą szlifować umiejętność myślenia przyczynowo – skutkowego. Doświadczanie to naturalny sposób poznawania świata, my chcemy podsycać tę nieposkromioną dziecięca ciekawość, przekuwając ją w oryginalne i śmiałe pomysły.

Nauki techniczne będą królować w programie nauczania?

Przede wszystkim, ale nie tylko. W naszej ofercie znajdzie się równie dużo miejsca na rytmikę, taniec i zajęcia sensoryczne. Dbanie o realizację naturalnej potrzeby ruchu dziecka jest podstawą jego prawidłowego rozwoju. Nasze zajęcia wspomogą precyzję i motorykę, ale także przyniosą dużo przyjemności i satysfakcji. Zabawy sensoryczne zachęcą maluszków do wąchania, słuchania, dotykania – poznawania świata przez wszystkie nasze zmysły. Zmysł smaku rozwiną z pewnością nasze zajęcia kulinarne, które otworzą dziecięce kubki smakowe na nowe doznania, nauczą samodzielności i podstaw zdrowego odżywiania. Zaplanowaliśmy także zajęcia ze zwierzętami. Wiedzieliście np., że alpaki to bardzo inteligentne zwierzęta stadne, które mają 3 powieki? 😉 Nasze przedszkolaki będą nie tylko słuchać tych ciekawostek, ale i doświadczać kontaktu ze zwierzętami na własnej skórze.

Przedszkole ma być dla dzieci oknem na świat. My chcemy otworzyć je szeroko, poświęcić każdemu dziecku maksimum uwagi i rozwinąć indywidualne talenty. Dlatego nasza oferta jest tak różnorodna i bogata.

Co dla Państwa jest jeszcze ważne w realizacji nowego projektu edukacyjnego Ekolucky?

Zależy nam by być odpowiedzią na potrzeby całych rodzin, zapewniając naszym podopiecznym holistyczne i kreatywne nauczanie.  Wychowując szczęśliwe dzieci, uszczęśliwiamy ich opiekunów. Stawiamy na partnerskie relacje i współpracę z rodzicami, którzy będą mogli realizować swoje ambicje zawodowe, mając pewność, że ich dzieci znajdują się pod najlepszą opieką.

Chcę podkreślić, że pomimo bogatego harmonogramu zajęć, dziecięce dni będą wypełnione przede wszystkim dobrą, twórczą zabawą w gronie rówieśników. Beztroska zabawa to najistotniejsza aktywność dziecka i doskonała forma nauki. My natomiast zapewnimy malcom najlepsze warunki do rozwoju pod względem emocjonalnym, fizycznym i intelektualnym realizując jednocześnie cele wychowawcze i edukacyjne.

Nasze wartości stanowią fundament Ekolucky, ponieważ tworząc to Przedszkole na pierwszym miejscu stawiamy potrzeby naszych Pracowników i ich Rodzin. Koncentrujemy się na budowaniu kultury otwartości i komunikacji dając dzieciom swobodę i przestrzeń do rozwoju w bezpiecznym i harmonijnym środowisku.

Przedszkole Ekolucky będzie miało miejsce w nowiutkim budynku z nowoczesną bazą dydaktyczną oraz pięknym placem zabaw. Na czym Państwu najbardziej zależało?

Ekolucky będzie pierwszym Przedszkolem na terenie Lubuskiego Parku Przemysłowo -Technologicznego – w bezpośrednim sąsiedztwie Ekoenergetyka-Polska, ale także okolicznych firm. Przedszkole zlokalizowane w specjalnie zaprojektowanej na te cele przestrzeni, będzie się wyróżniać wyglądem i funkcjonalnością. Każda z 4 grup przedszkolaków będzie dysponować własną salą podzieloną na strefy zabawy, zajęć i relaksu. W środku znajdować się będzie także przestronna wielofunkcyjna sala do wspólnych zabaw i spotkań.

Pomieszczenia wyposażone będą w wielofunkcyjne meble, pomoce naukowe i zabawki spełniające najwyższe standardy. Kolorystyka jaką wybraliśmy to jasne spokojne barwy, które będą współgrać z harmonijnym praktycznym wystrojem umożliwiającym relaks i przestrzeń do twórczej zabawy. Duże okna wychodzące na ogród i plac zabaw zapewnią dostęp do światła słonecznego przez cały pobyt maluchów w Przedszkolu. Na zewnątrz dzieci będą korzystać z funkcjonalnego placu zabaw oraz ogródka warzywno-kwiatowego, który samodzielnie będą mogli uprawiać.

Tu nie ma przypadku. Każdy element naszego Przedszkola jest przemyślany. Wszystko po to, by dostosować go do potrzeb dzieci wieku od 3 do 6 lat. Nasza wizja jest na etapie szczegółowej realizacji, aby od września przywitać w swoich progach małych odkrywców 😊

Pani sama jest mamą kilkulatka. Co Panią zachwyca w Ekolucky, zarówno jako Prezesa Fundacji – osoby nadzorującej ten projekt, a także jako mamy rezolutnego przedszkolaka. Na co Pani zwraca uwagę?

Nikogo nie zaskoczę mówiąc, że tworząc przedszkole Ekolucky kieruje się matczynym sercem, a każda mama chce dla swojego maluszka tego co najlepsze. Ekolucky to wyjątkowe miejsce,  to placówka, którą warto wybrać dla swojego dziecka. I to jest również mój wybór 😊

Uważam, że uproszczenie codziennej logistyki, daje rodzicom każdego ranka i popołudnia więcej czasu z dzieckiem i pozwala budować silną więź. Jednak lokalizacja zapewniająca komfort bliskości dziecka to jedno, nowoczesne wyposażenie o wysokim standardzie i wyspecjalizowana kadra to drugie, ale to unikalna oferta czyni Ekolucky wyjątkowym.

Piękne słowa – kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat – są naszym drogowskazem podczas tworzenia naszego Ekolucky. To radość dziecka nadaje kierunek naszym działaniom edukacyjno-organizacyjnym i uważam, że dobrze obraliśmy azymut.

Jestem przekonana, że w Ekolucky każde dziecko będzie miało możliwość swobodnego twórczego rozwoju pod okiem wykwalifikowanej kadry. A szczere uśmiechy dzieci będą naszą największą satysfakcją.

Dziękuję za rozmowę.

Dziękuję bardzo.

Rozmowę przeprowadziła Ksenia Wilaszek Specjalistka ds. komunikacji w Ekoenergetyka-Polska S.A.